Scriitori și cititorii lor @ Sibiu
06sep17:0019:30Scriitori și cititorii lor @ SibiuEducația lecturii în familie și școala
Detalii eveniment
Conform unui studiu din anul 2016, Finlanda este cea mai alfabetizată țară. În medie, un finlandez citește 12 minute pe zi (aproximativ o carte pe săptămână), Finlanda fiind una dintre
Detalii eveniment
Conform unui studiu din anul 2016, Finlanda este cea mai alfabetizată țară. În medie, un finlandez citește 12 minute pe zi (aproximativ o carte pe săptămână), Finlanda fiind una dintre țările cu cei mai avizi cititori ai planetei. În fiecare an, apar circa 12.000 de titluri de carte iar de centenar și-au oferit o bibliotecă ultramodernă, investind 98 de milioane de euro.
Conform aceluiași studiu din 2016, românii citesc în medie 5 minute pe zi iar potrivit unui studiu național privind obiceiurile de lectură, realizat de IRES în 2011, mai mult de 1 din 5 români nu citesc cărți deloc. Într-un articol din 2017, Matei Martin ne spune că “suntem cam un milion și jumătate de cititori cu totul – în varianta cea mai optimistă. Tirajele medii sînt printre cele mai mici din Europa. Numărul de librării raportat la numărul de locuitori e, iarăși, extrem de scăzut. Suma de bani alocată pentru achiziția de carte e infimă în comparație cu media europeană.”
De ce ar trebui să ne preocupe?
Citim pentru cunoaștere, pentru divertisment și da, citim pentru bunăstare. Pentru că lectura ne îmbogățește viața. Ne îmbunătățește chiar și sănătatea. Ne influențează statutul socio-economic. Există o corelație pozitivă între rata de alfabetizare a unei țări și nivelul său de trai. Educația generează bunăstare iar bunăstarea generează educație pentru mai mulți cetățeni, îngrijire medicală mai bună și tehnologizare.
Dificultățile de alfabetizare afectează economia globală cu 1,1 trilioane de euro în fiecare an iar economia UE cu peste 350 de miliarde de euro anual. Cum? Printre altele, prin oportunități pierdute și grad de angajabilitate limitat, prin costul generat de servicii sociale și educație remedială, prin productivitate scazută a muncii, prin costuri generate de delincvență.(sursa)
Un studiu din Olanda a concluzionat că fiecare euro investit în intervenții de alfabetizare generează 1,79 euro. Este nevoie să acționăm în comunitate și împreună, acasă și la școală. Fiecare copil merită să se bucure de lumea pe care o carte i-o deschide pentru ca nu-i așa, “un copil care citește va fi un adult care gândește”.
Ce putem face pentru a cultiva plăcerea de a citi, la orice vârstă?
Vino să descoperim împreună cu invitații noștri, în cadrul conferinței și atelierelor desfășurate la Sibiu în 6 Septembrie!
Ce ne propunem? Sprijinirea părinților și profesorilor în promovarea lecturii, strategii de stimulare a lecturii, acasă și la școală. Idei pentru un parteneriat școală- familie în promovarea lecturii, cu beneficii la nivelul comunității locale.
Vă recomandăm să participați și la atelierele premergătoare conferinței!
Atelier Olimpia Meșa- Cum învață oamenii
Atelier Bogdan Rațiu – Dinamica lecturii
Atelier Anca Nedelcu – Un an de copilărie; poveștile de viață în educație
Atelier Horia Corcheș – Ce rămâne din istorie, când devine literatura
Mai mult
Oră
(Vineri) 17:00 - 19:30
Locație
Sibiu
Organizator
Finnish Teacher Training Centre
Bilete
Biletele nu mai sunt disponibile pentru acest eveniment